Ursula von der Leyen se opune cererilor de încetare a focului în Ucraina: „Realitatea asta e”

de: Cătălina Burghelea
22 09. 2022

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat, joi, împotriva convenirii unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina, motivând că singura opţiune ar fi ca Rusia să pună capăt invaziei. Oficialul de la Bruxelles a făcut această afirmaţie într-un discurs susţinut la Universitatea Princeton, unde a venit în cadrul programului său stabilit cu ocazia Adunării Generale a ONU. Vorbind despre măsurile punitive impuse Moscovei de Uniunea Europeană și SUA, Ursula a spus că „sancțiunile sunt puternice”.

Ursula von der Leyen exclude depunerea armelor în Ucraina

„Ştiu că unii cer o încetare a focului, dar realitatea este că, dacă Rusia încetează să lupte, nu va mai fi război în Ucraina. Dar dacă Ucraina încetează să lupte, nu va mai exista Ucraina”, a precizat președinta CE, adăugând că armata ucraineană a făcut „progrese impresionante, eliberând multe sate şi oraşe”.

„Sunt în joc multe, nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Europa, pentru comunitatea internațională și pentru ordinea globală”, a continuat von der Leyen.

Nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a promis, miercuri, noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a rezerviștilor pentru a susține eforturile armatei sale în Ucraina. Premierul ungar Viktor Orban a cerut ridicarea restricțiilor impuse Rusiei cel târziu până la sfârșitul anului.

„Am decis să propunem cât mai curând posibil măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei, în coordonare cu partenerii”, a declarat Borrell pe 21 septembrie, în urma unei reuniuni de urgență a miniștrilor de externe ai UE, în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Mobilizarea militară parțială a lui Putin a șocat comunitatea internațională

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară parțială pentru a ajuta la „eliberarea” regiunii Donbas din Ucraina, unde forțele ruse au pierdut câștigurile teritoriale obținute în urma invaziei sale din februarie. Discursul liderului de la Kremlin a venit la o zi după ce regiunile ocupate de ruși din estul și sudul Ucrainei au anunțat referendumuri pentru a fi încorporate în Rusia, declanșând indignarea și condamnarea internațională.

Putin a mai spus că amenințarea sa de a folosi tot ce are la dispoziție pentru a proteja teritoriul rusesc „nu este o cacealma”. Cuvintele sale ar face referire la arsenalul nuclear al Rusiei. Avertismentul său, a spus Borrell, „este un pericol real pentru întreaga lume, iar comunitatea internațională trebuie să reacționeze”.